Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Ο ιός του υπολογιστή είναι ένα κομμάτι προγράμματος, το οποίο αντιγράφει τον εαυτό του και επισυνάπτεται σε ένα νομότυπο πρόγραμμα με σκοπό να «μολύνει» άλλα προγράμματα. Όταν το μολυσμένο πρόγραμμα εκτελεστεί (το λεγόμενο «άνοιγμα μολυσμένου αρχείου»), κάτω από ορισμένες συνθήκες, προσπαθεί να μολύνει και άλλα προγράμματα, να διαγράψει, να αλλάξει ή να κρυπτογραφήσει αρχεία. Η ύπαρξη ιών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Διαδικτύου. Υπάρχουν σήμερα χιλιάδες διαφορετικοί ιοί, οι οποίοι προσβάλλουν εκατομμύρια υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Πολλοί έχουν τη δυνατότητα να μεταλλάσσονται και να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τον αρχικό ιό. Σε περίπτωση που μιλάμε για υπολογιστές δικτύων, η καταστροφή έχει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς μολύνονται και καταρρέουν αρχεία εταιρειών, πανεπιστημίων, ακόμα και κυβερνήσεων.
Δούρειοι Ίπποι (Trojan horses)
Πρόκειται για ένα είδος προγράμματος, το οποίο δεν αναπαράγεται και δρα «υπογείως», χωρίς ο χρήστης του υπολογιστή να αντιλαμβάνεται αρχικά την ύπαρξή του. Το πρόγραμμα αυτό ενεργεί ως μέσο μεταφοράς άλλων μορφών επιβλαβούς λογισμικού (malware), ενεργοποιείται σε συγκεκριμένο χρόνο και δημιουργεί ένα αντίγραφο του αυθεντικού προγράμματος που χρησιμοποιείται από το χρήστη, το οποίο θα δουλεύει κανονικά, σα να ήταν το αυθεντικό. Όταν ο χρήστης εκτελέσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιεί την έκδοση του Δούρειου Ίππου, ο οποίος δρα καταστροφικά.
Σκουλήκια (Worms)
Πρόκειται για προγράμματα υπολογιστών τα οποία αντιγράφουν τον εαυτό τους σε δίκτυα Η/Υ. Χρησιμοποιούν το Internet ως μέσο διάδοσής τους (emails, irc chat κ.ά.). Αναπαράγονται από υπολογιστή σε υπολογιστή, εκμεταλλευόμενα τα σφάλματα του λογισμικού των υπολογιστών. Οι μολυσμένοι υπολογιστές μετά από κάποιο διάστημα κατακλύζονται από αντίγραφα του «σκουληκιού» και δε μπορούν να λειτουργήσουν.
Βασικές αρχές προστασίας από ιούς
1. Αντιικό λογισμικό: επιτρέπει την προστασία του χρήστη από το σύνολο σχεδόν των ιών. Ωστόσο, δεν αποτελεί πανάκεια στο πρόβλημα. Με σκοπό την βέλτιστη χρήση του αντιικού λογισμικού θα πρέπει να τηρούνται τα εξής:
  • Τακτική ενημέρωση του λογισμικού: Καινούριοι ιοί εμφανίζονται επί καθημερινής βάσεως. Το αντιικό λογισμικό γενικά μπορεί να προστατεύσει το χρήστη μόνο από τους ιούς που περιέχονται στη βάση δεδομένων του. Τα περισσότερα σύγχρονα αντιικά λογισμικά ενσωματώνουν για το σκοπό αυτό μηχανισμούς αναβάθμισης της βάσης αυτής, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το σύνολο των υπαρχόντων ιών.
  • Συνεχής ενεργοποίηση του λογισμικού: Τα περισσότερα σύγχρονα αντιικά λογισμικά ενσωματώνουν προγράμματα τα οποία συνεχώς ελέγχουν κάθε αρχείο ή μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που ανακτά ο χρήστης, ώστε να εντοπίζουν τον ιό πριν αυτός εκτελεστεί και προσβάλλει το υπολογιστικό σύστημα. Είναι σημαντικό ο χρήστης να μην κλείνει τα προγράμματα αυτά, για οποιοδήποτε λόγο.
2. Τακτική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος: μπορεί να πραγματοποιείται αυτόματα. Η ενημέρωση (update) ελέγχει το λειτουργικό του υπολογιστή σας, καθώς και άλλο λογισμικό, και φροντίζει για την απόκτηση όλων των ενημερωμένων εκδόσεων και κρίσιμων αναβαθμίσεων που χρειάζονται.
3. Προσοχή στα μηνύματα με επισυναπτόμενα: είναι σημαντικό να αποφεύγει κανείς το άνοιγμα αρχείων ή εγγράφων που παραλαμβάνει από γνωστούς ή αγνώστους αποστολείς, είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε μέσω άλλων μέσων. Ακόμα και αν ο αποστολέας είναι γνωστός, ελέγξτε προσεκτικά το περιεχόμενο του μηνύματος και αν το θέμα του είναι σχετικό με αυτό που συνήθως συζητάτε. Σε αντίθετη περίπτωση, και ιδίως όταν το μήνυμα περιέχει επισυναπτόμενο, αποφύγετε το άνοιγμα του επισυναπτομένου αρχείου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε μηνύματα που σας προτρέπουν να ανοίξετε κάποιο επισυναπτόμενο και ισχυρίζονται πως προέρχονται από την ομάδα υποστήριξης κάποιου φορέα, τράπεζας, κ.λπ.
4. Εγκατάσταση τείχους προστασίας: η εγκατάσταση και ενεργοποίηση λογισμικού τείχους προστασίας επιτρέπει την προστασία του χρήστη από προβλήματα ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος για τα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμη ακόμα κάποια κρίσιμη ενημέρωση.
5. Τακτική λήψη αντιγράφων ασφαλείας: σε περίπτωση που ένας ιός, ή οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας, προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στα δεδομένα του χρήστη, η διαθεσιμότητα έγκυρων αντιγράφων ασφαλείας είναι ο μόνος τρόπος επαναφοράς τους.

Πηγές:
http://www.sch.gr
http://www.besafeonline.org/English/computer_viruses.htm

17 σχόλια:

  1. Οντως οι ιοί είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του Διαικτύου,αφού άλλωστε υπάρχουν σήμερα περίπου 125000 ιοί.Εγώ προσωπικά έχω υποστεί έναν ιό τύπου δούρειου ίππου.Αρχικά δεν το ήξερα όταν κατέβασα το πρόγραμμα,μέχρι που έμπαινε στον πίνακα εντολών και έβαζε δικές του εντολές.
    Τώρα όμως χρησιμοποιώ αντιικά προγράμματα όπως το Avira,το Anti-Virus και το McAfee.
    Βασίλης από Α'5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μου εχεί συμβεί πότε κάτι ανάλογο με κάποιον ιό ώστε να κολλήσει ο υπολογιστής μου ή να χάσω κάποια εργασία μου γιατί στον υπολογιστή μου έχω ESET SMART SECURITΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρισιμοποιώ το Adop Riter και δεν μου έχει συμβεί κάτι με τους οιούς

    Στέφανος Α'5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμενα δεν μου εχει κολλησει κανενας ιος και στους δυο υπολογιστες στον εναν ειδικα δεν προκειτε να κολλησει γιατι εχει ESET SMART SECURITY 5.Ο αλλος υπολογιστης μου δεν εχει security αλλα και παλι δεν εχει κολλησει κανενας ιος,και ελπιζω να μην κολλησει!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν μου έχει συμβείτέ ποτέ γιτί εχώ αντβάιρους



    Τρύφων Στάικος



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν μου έχει σύμβει ποτέ γιατί έχουμε αντιβάιρους



    'Αγγελος Τσαμπάζης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οι ιοί είναι προγράμματα φτιαγμένα από κακόβουλος προγραμματιστές έτσι ώστε να δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του υπολογιστή .Για να αποφεύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα θα πρέπει να εγκαταστήσουμε ενα αντιικό πρόγραμμα και να το αναβαθμίζουμε πολύ συχνα . Εγώ δε έχω καμία τέτοια προσωπική εμπειρία με τον δικόμου υπολογιστή αλλά για κάθε ενδεχόμενο θα πρέπει να αποθηκεύουμε τα αρχεία μας και σε άλλες αποθηκευτικές μονάδες για να μην χαθόυν άμα ο υπολογιστής μας παρουσιάσει κάποιο ανεπιθήμητο πρόβλημα
    ελένη α5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν μου έχει συμβεί Ειρηνη Α'5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι ιοί είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του Διαικτύου, αφού προσωπικά έχω υποστεί έναν ιό τύπου δούρειου ίππου και δεν ήξερα τι ηταν και ετσι μου χαλασε ο υπόλογιστης μου και μετα πήγα σε εναν ίδικο ήλεκτρονικο και μου ειπε πως ο ύπολογιστης χαλασε απο τον ιό και μετά μου έγινε ενα μαθήμα,πάντος απο εδω και πέρα ΠΑΝΤΑ θα κατεβασώ πρόγραμμα για τον ιό. ΜΑΡΙΟΣ ΤΑΦΑ Α'5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν μου κόλισε αλλά χρησιμοποιό άλλο πρόγαμμα. Μαριαλένα Τσεσίτη Α'5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ παλιά μου είχε τύχει να κολίσει ιός στον υπολογιστή μου.Αλλά αποθικεύσαμε όλλα τα αρχεία πιό πρίν.Όταν καταλάβαμε οτι κόλισε ιο τον έφτιαξε ο πατέρας μου και βάλαμε τα αρχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι ιοί είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχω αντιμετωπίσει στον υπολογιστή μου. Επίσης όπως και οι hackers.Πριν 1 χρόνο περίπου άκουγα τραγούδια στο youtube και ξαφνικά μου έβγαλε το σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας . Είχα κολλήσει ιό και συγχρόνως είχαν εισβάλει και οι hackers. Φώναξα τον τεχνικό και μου έκανε format. Αυτή η ιστορία μου στοίχισε πολύ ακριβά όσο ένα καινούριο laptop.
    Ελισάβετ Α'3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι ιοι εμφανιζονατι συχνα στον υπολογιστη και ειναι το σημαντικοτερο προβλημα του υπολογιστη.Εμενα πριν λιγους μηνες μπηκε ενας ιος στον υπολογιστη μου και τον πηγαμε σε καποιο ειδικο να το φτιαξει και καναμε καινουργιο χρηστη γιατι ο προηγουμενος ειχε κλιδωθει!.

    Ελενα Α'3 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι ιοί ειναι κακόβουλα προγράμματα όπου εισβάλουν στον υπολογιστή μας και αλλοιώνουν προγράμματα και αρχεία,και για αυτό έχουν βγει ειδικά αντιοικά προγράμματα(antivirus programs)για να μας προστατεύουν άπο τους περισσότερους ιούς και όχι από ΟΛΟΥΣ,για αυτό και εγώ έχω μια τέτοια εμπειρία οπού ο υπολογιστής μου κόλλησαι ένα τέτοιο κακόβουλο πρόγραμμα,όμως καθώς το αντιοικό μου είναι πάντωτε ενημερωμένο με την τελευταία αναναιωμένη έκδοση εντόπισαι γρήγορα των ιό και εξουδετέρωσαι το μολυσμένο αρχείο.Ελπίζω να μην έχω ξανά,καμία τέτοια εμπειρία!!

    Σαββίνα Α5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ένας ιός εισάγεται σε έναν υπολογιστή μέσω μίας ποικιλίας ενεργειών. Για τους χρήστες του διαδικτύου αυτό μπορεί να συμβεί με το κατέβασμα αρχείων με FTP (file transfer protocol) με τη λήψη ενός ηλεκτρονικού μηνύματος ή και απλά με περιήγηση στο διαδίκτυο. Παλαιότερα οι ιοί διαδίδονταν με τις δισκέτες. Όταν ένας ιός εισαχθεί σε έναν υπολογιστή προσκολλάται ή αντικαθιστά ένα υπάρχον πρόγραμμα. Έτσι, όταν ο χρήστης εκτελεί το μολυσμένο πρόγραμμα, εκτελείται και ο ιός. Αυτό συνήθως συμβαίνει χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο χρήστης.

    Γιώργιος Χατζής Α5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όντως ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος και επειδή είχα και εγώ ήταν πολύ δύσκολο να κάνω πράγματα στον υπολογιστή μου και να προσέχετε να μην κολλήσετε γιατί βγαίνει πολύ δύσκολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι ιοί είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστούν χωρίς να χάσεις καποια πράγματα οπότε πρέπει παντα να έχουμε αντιϊικό πρόγραμμα και τείχος προστασίας. Ακόμη πρέπει να ενημερώνουμε συχνα και το αντιϊικό μας αλλα και το λειτουργικό σύστημα. Προς το παρον δεν είχα καποιο περιστατικό με ιό αλλά προσέχω πολύ ότι ανοίγω και χρησιμοποιώ το Avast.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...